неділя, 8 листопада 2015 р.

УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ ПРИСВЯЧУЮ...

9 листопада наша країна святкує День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997-го.
Це не просто свято мови, це ще одна причина замислитись над самоідентифікацією, адже у нашій державі українська мова знаходиться десь на задвірках, нею нехтують, її соромляться. Особливо дивно це виглядає, коли "державні мужі" не володіють рідною мовою. Вважаю, що мав рацію філософ О.Гринів, коли сказав: "Сумніваюся, що той, кому не вистачає розуму вивчити українську мову, має його для того, щоб керувати державою". Звісно, цим питанням передусім мала б цікавитися держава і контролювати  мову засобів масової інформації і книжний контент, адже, яким буте наше майбутнє, якщо дітей виховуватимемо на піснях, що звучать в ефірі радіо "Шансон", чи "Русского радио"???
Відомий мовознавець, людина, по-справжньому залюблена в рідне слово, п.Іван Ющук у своїй статті (ж."Дивослово" №6, 2015) стверджує, що мовне питання - це питання державної безпеки України (переконливим підтвердженням цього є події на Донбасі) та інтелектуального здоров'я української нації. Тому не будьмо байдужими і по-справжньому долучаймося до захисту рідної мови. Адже, недарма Ліна Костенко застерігає :"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу."
Учні нашої школи вирішили долучитись до захисту рідної мови і напередодні свята створили такі мотиватори :








А також таку інтерактивну картинку, створену в програмі thinglink :




2 коментарі: