неділю, 26 квітня 2015 р.

СВІТОВА КАТАСТРОФА - ЧОРНОБИЛЬ

Цей дощ — як душ. Цей день такий ласкавий.
Сади цвітуть. В березах бродить сік.
Це солов’їна опера, Ла Скала!
Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.
Тут ті бузки проламують тини.
Тут щука йде, немов підводний човен,
і прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ґанки.
Жив-був народ над Прип’яттю — і зник.
В Рудому лісі виросли поганки,
і ходить Смерть, єдиний тут грибник. 
Ліна Костенко


26 квітня у світовій історії назавжди залишиться Днем скорботи. Сьогодні 29-ті роковини Чорнобильської трагедії, яка стала сумним символом атомної небезпеки у світовому масштабі. 26 квітня 1986 року о 1-23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.


Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні мала місце аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

Тема чорнобильської трагадії знайшла своє місце і  в літературі:
Іван Драч ("Чорнобильська мадонна", "Ніж у Сонці", "В мікрофон криниці"), Ліна Костенко ("Атомний Вій опустив бетонні повіки…"), Борис Олійник ("Сім"), автор "Чорнобривців" Микола Сингаївський ("Обпалена мужність"), Шевченківський лауреат Леонід Горлач ("Зона"), Дмитро Павличко (Листок").

Одночасно, у 1987-1988 роках з'являються документальна повість Юрія Щербака "Чорнобиль" та роман Володимира Яворівського "Марія з полином у кінці століття". В основі сюжету останнього - історія сім’ї Мировичів, але автор простежує вплив катастрофи не лише на одну сім’ю, а на життя всього навколишнього селянства.

Чорнобильській темі присвячено також одну з прозових збірок Шевченквіського лауреата Євгена Гуцала - "Діти Чорнобиля"; новела Катерини Мотрич "Політ журавлів над нетолоченими травами".

Одним з найбільш цікавих творів є п'єса канадця Філіпа Ландрі "Повернення до Прип'яті". У 2011 році її демонстрували на Фестивалі альтернативного театру і навіть намінували на нагороду "Досягнення року".

Немає коментарів:

Дописати коментар