понеділок, 27 квітня 2015 р.

АБІТУР'ЄНТИ І ЗНО...

Нещодавно в 7 класі на уроці світової літератури ми писали твір "Парадокси країни Ліліпутії" і учні із притаманним ім (юним і запальним) жаром засуджувати і звичаї, і закони, і державний устрій країни. Здається, дива та парадокси можливі лише в казках, але... виявляється такі парадоксальні явища притаманні і нашій українській освіті ХХІ століття. Наші "верхи" лише озвучать нову реформу - і ми швиденько беремось її реалізовувати на практиці. Лише недавно ми впроваджували інтерактивні вправи на кожному уроці, пізніше акцентували увагу на особистісно-зорієнтованому навчанні, тепер актуальним є хмароорієнтоване навчання (це при тому, що 50% шкіл не забезпечені комп'ютерами) і т. д. Але чому впроваджуючи якусь реформу, ми не робимо це якісно??? Ось, скажімо, ЗНО!!! Ідея із незалежним зовнішнім оцінюванням непогана, я б сказала чудова, адже її завдання - викоренити хабарництво із освіти. Але! Знову але... Чому кожного року абітур'єнти незадоволені проведенням цього випробовування. Ось коментар майбутнього студента, який вже пройшов ЗНО з української мови : "Антон
26 Квітень 2015 о 16:42
Який головний висновок проведеного ЗНО з української мови?
Чиновник від освіти – людина, а учні, вчителі, батьки – комахи. Так продовжується вже більше 20 років. Може досить?" (цей коментар я взяла із відкритого листа Галини Пагутяк до Лікарчука І.) 

Та що там учні чи батьки, цього року не витримала вже і письменниця Галина Пагутяк, яку обурило легковажне інтерпретування її творів. Детальніше за посиланням :

http://pahutyak.com/%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B9-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82/

Ось так і живемо, випускаючи підручники із грубими помилками (не вигадка, а жорстока реальність, скажімо в українській літературі за 5 клас матір Василя Симоненка стала вчителькою, в той час, коли автор у своїй біографії називає її простою сільською жінкою, і таких прикладів чимало, зокрема, суперечки із вельми шановним видавництвом щодо ДОСТАТНЬОЇ кількості помилок у підручнику з математики…). То може вже і справді досить???
Може вже час робити все якісно і на роботу брати фахівців, а не просто знайомих і "по блату", то й ЗНО відбуватиметься віншому форматі, бо підкреслю - наші учні можуть дати розумні відповіді лише на розумні питання!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар