субота, 26 вересня 2015 р.

СВЯТО ПОЛІГЛОТІВ



   26 вересня кожного року святкується Європейський день мов. Це свято молоде, йому немає і десяти років. Його виникнення пов'язане з тим, що нове тисячоліття ЮНЕСКО оголосило століттям поліглотів. І в перший рік 21 століття сталося і перше святкування «Європейського дня мов». Ініціаторами створення такого свята у свій час виступили Європейська комісія і Рада Європи. 
   У межах відзначення «Європейського дня мов» проходить ряд офіційних заходів. Європейський комісар у справах багатомовності Леонард Орбана проводить у цей день прес-конференцію. Проходять всілякі акції, присвячені багатомовності. Також відбудеться семінар «Мовне розмаїття», який присвячений, перш за все, ролі ЗМІ у поширенні мов. Крім того, серед заходів, присвячених до цього дня, проходять акції з участю Генеральних директоратів Європейської комісії з питань освіти і культури. А також багато інших проектів, метою яких є залучення уваги до багатомовності. 
   Адже «Європейський день мов» не просто нагадує про те, що існує багато мов, але ще й спонукає громадян ЄС вивчати їх. Знати як мінімум ще одну мову – це не просто норма в сучасному світі, але й необхідність. У ряді держав ЄС вважається абсолютно нормальним явищем, коли діти в школах вивчають до 3 мов, причому після закінчення володіють ними майже досконало. Шкода тільки, що у нас довгий час вважалося нормою вчити мову протягом майже всього навчання в школі і знати при цьому, тільки як правильно сказати пару фраз, і то з жахливим вимовою. 
   Можливо, заходи в межах «Європейського дня мов» привернуть увагу і в нашій країні. І вивчати іноземні мови будуть не тільки ті, кому це потрібно за службовим обов'язком, але і всі інші, причому заради однієї мети – щоб сприяти поширенню багатомовності. Адже саме таку мету ставили організатори цього свята на початку 21 століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар