середа, 19 серпня 2015 р.

ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДНЄ



19 серпня - одне із дванадцяти найважливіших свят у церковному календарі, Преображення Господнє або Яблучний Спас, відзначають сьогодні греко-католики та православні.
За традицією до церкви несуть та освячують плоди нового урожаю - яблука, груші, сливи, виноград та мед. Освячення у цей день винограду і різних фруктів та овочів символізує розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя. У давнину в день Преображення Господнього існував звичай наділяти плодами бідних та вбогих. Святковою стравою на Спаса є печені яблука.




Досить цікава історія Яблучного Спаса. Відомо, що задовго до своєї смерті і воскресіння Ісус став підготовляти учнів до тих подій, які повинні відбутися, щоб ті правильно їх зрозуміли. Навіть апостоли, які тісно спілкувалися з Ісусом, вірили в те, що Месія - це цар Ізраїлю, а Христа сприймали виключно як Біблійного пророка. Однак Ісусу було важливо роз'яснити учням, що він не пророк, а син Божий, який прийшов на землю заради спасіння людства. Саме тому, спочатку Ісус разом з трьома учнями Яковом, Петром та Іоанном зійшов на священну гору Фавор, щоб помолитися. Саме в цей час апостоли задрімали, а тому, не бачили преображення Ісуса. Прокинулися вони від яскравого світла, що виходив від Ісуса. Поруч з ним учні побачили пророків Мойсея та Іллю, які розмовляли з Христом про те, що станеться з ним у майбутньому. Після цього на гору спустилося хмара, і апостоли почули голос: «Се є син мій улюблений, в якому моє благовоління». Тоді вони впали ниць і лежали так до тих пір, поки Ісус не торкнувся їх. Наостанок Христос попросив учнів нікому не говорити про побачене до тих пір, поки не свершатся ті події, про які було передбачене - страта і воскресіння. Саме початок святкування Спаса відноситься до V століття - ранніх християнських часів.

Після Яблучного Спасу ночі стають прохолоднішими - у народі кажуть "Прийшов Спас - бери рукавиці про запас". А за погодою цього дня визначають, якою буде осінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар