неділя, 23 серпня 2015 р.

23 СЕРПНЯ - ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ПРАПОРА

ПРАПОР
Синій, як море, як день, золотий —
З неба і сонця наш прапор ясний.
Рідний наш прапор високо несім!
Хай він, уславлений, квітне усім! 
Гляньте, на ньому волошки цвітуть,
Гляньте, жита в ньому золото ллють.
З жита й волошок наш прапор ясний.
З неба і сонця, як день весняний.    О. Олесь

23 серпня українці відзначають величне свято — День прапора України. Що означають блакитний і жовтий кольори та якою є історія українського прапора?



Сполучення синього та жовтого кольорів — одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів усіх континентів. У Київській Державі його використовували ще до прийняття християнства.

А що ж означають ці кольори? Спробуємо розібратися.


Синій здавна символізує чисте, мирне небо, а жовтий — символ праці і достатку — це колір хлібного лану. Проте є і інші означення. Жовтий і синій кольори є поєднанням головних символів життя — золотого сонця у синьому космосі.
А ще жовтий і синій — це вогонь і вода, чоловіче та жіноче начала.

Таке поєднання кольорів використовували і козаки. З ХVІІІ ст. прапори Війська Запорозького все частіше виготовлялися на блакитному полотнищі, де жовтою фарбою малювалися зорі, хрест, зброя чи постаті святих.


Дедалі більше ці дві фарби зустрічаються в побуті, в одязі козаків, використовує їх навіть церква.

Однак зараз почали ширитися спроби дискредитувати український прапор та провокаційні ідеї про потребу його "перевернути", а як аргументи використовується цілий "букет" різних вигадок і міфів.
Детальніше за посиланням http://www.istpravda.com.ua/articles/2014/01/14/140850/


Гідність прапора захищається як у самій країні, так і за її межами. Зневага до прапора розглядається як посягнення на честь нації та держави.


Святкування Дня Державного Прапора в Україні спрямовано на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України, виховання поваги громадян до державних символів України.

Пропоную вашій увазі цікавий короткометражний фільм про історію нашого прапора  https://www.youtube.com/watch?v=0UTX00-hmWI


Немає коментарів:

Дописати коментар